PRZEPISY
Babeczki biszkoptowe z bitą śmietaną i jeżynami |
Składniki: Przepis na 6 szt. Ciasto: Nadzienie: Sposób przygotowania: Do wypieku polecamy foremki Ø 9 cm lub 11 cm - w wersji ocynowanej lub non-stick 1 Kpl = 6 sztuk. |
Babeczki z sałatką i kurczakiem |
Składniki: Przepis na 8 szt. Ciasto: Nadzienie: Sposób przygotowania: Do wypieku polecamy foremki Ø 9 cm lub 11 cm - w wersji ocynowanej lub non-stick 1 Kpl = 6 sztuk. |
Jabłkowe babeczki |
Składniki: Przepis na 6szt. Ciasto: Nadzienie: Sposób przygotowania: Do wypieku polecamy foremki Ø 9 cm lub 11 cm - w wersji ocynowanej lub non-stick 1 Kpl = 6 sztuk. |
Tort śmietanowy |
Składniki:
Biszkopt: Masa śmietanowa: "Krem russel" Dodatkowo: wiórki kokosowe, elementy dekoracyjne. Sposób przygotowania: Biszkopt: Masa: Krem: |
Owocowy wianek |
Składniki:
Ciasto: Krem: Dodatkowo do dekoracji: Sposób przygotowania: Ciasto: Krem: Życzymy udanych wypieków! |
Miodownik od Sióstr |
Składniki:
1 szkl miodu Sposób przygotowania: Miód rozpuścić, po czym utrzeć z żółtkami, cukrem i rozpuszczonym tłuszczem. |
Ciasto słonecznikowe Bożenki |
Składniki:
5 jaj Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać aż masa zgęstnieje, następnie dodawać kolejno żółtka i dalej ubić na jednolitą masę. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie i dokładnie wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w temp. 180 st. C przez 30 min. Placek słonecznikowy 1 szkl. cukru Mleko, cukier i masło zagotować. Do gorącej masy wsypać pestki słonecznikowe, wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec na złoty kolor. Biszkopt po wystudzeniu przekroić na 2 blaty. Placek słonecznikowy posmarować 1/2 kremu składającego się z: 1/2 kostki masła utartego z puszką masy krówkowej, przykryć blatem biszkoptowym i położyć biszkoptem do spodu, następnie wyłożyć drugą część kremu i położyć na to drugi blat. Ciasto polać dowolną polewą. Udekorować wg uznania. |
Sernik czekoladowy Moniki z musem z białej czekolady |
Składniki na spód - masa ciasteczkowa: 250 g ciastek czekoladowych z nadzieniem typu Oreo, Neo 1/2 kostki masłaCiastka pokroić i zmiksować z roztopionym masłem. Tortownicę lub blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć masę "ciasteczkową". Składniki na masę serową: W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Masę serową przelać na "ciasteczkowy" spód i piec w temperaturze 180 st. C przez około 50 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Składniki na mus z białej czekolady: 1. 200 ml śmietany kremówki podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną białą czekoladę, wymieszać do roztopienia się czekolady. Odstawić do przestudzenia (sos czekoladowy powinien pozostać płynny). |
Babka cytrynowa |
Składniki: 1,5 szkl. mąki tortowej kostka margaryny 1 szkl. cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta skórka z dwóch cytryn sok z jednej cytryny margaryna do wysmarowania foremek bułka tarta do wysypania foremek Sposób przygotowania: Zalecamy wykorzystanie formy 180 w wersji ocynowanej lub "non-stick" (1kpl=4szt) |
Babka cytrynowa II |
Składniki: 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżkami mąki pszennej 1 łyżeczką proszku do pieczenia 200g masła 1 i 1/4 szklanki cukru 4 jaja 4 łyżki śmietany 30% 1 łyżka soku z cytryny dodatkowo: masło do wysmarowania formy, mąką do oprószenia formy Wykonanie: Proponujemy wykorzystanie form śr. 230 "non-stick" czarnej lub zielono-szarej |
Miseczki z tortilli |
Składniki: 4 gotowe placki pszenne tortilli Sposób przygotowania: Miseczki można wykorzystać do serwowania suchych przekąsek takich jak np. migdały, Zalecamy wykorzystanie formy 180 w wersji ocynowanej lub "non-stick" (1kpl=4szt)
|
Piernik z powidłami |
Składniki: 400g mąki 120g margaryny 200g cukru 2 jaja 4 łyżki powideł 3 łyżeczki kakao 1 opak. przyprawy do piernika 1 szkl. mleka 1 łyżeczka sody ew. bakalie Sposób przygotowania: |
Muffinki Grażynki |
Składniki suche: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka do muffinów słodkich - cukru waniliowego, do muffinów wytrawnych, warzywnych - soli Składniki mokre: Dodatki: wg upodobań do wersji słodkiej: owoce, bakalie, owoce suszone, kandyzowane, nutella, kakao, budyń, kawałki czekolady, konfitura, itp. do wersji wytrawnej, warzywnej: świeże liście szpinaku, świeże liście bazylii, papryka, brokuł (posiekany), pieczarki (przesmażone), wędlina (np. salami, szynka), gruszka & ser pleśniowy, szczypior, ser żółty (potarkowany), itp. Dodatkowo: Opcjonalnie: Sposób przygotowania: Masę przelewamy do formy na muffinki do 2/3 ich wysokości. W przypadku muffinów z nutelą, budyniem, konfiturą proponujemy wlać masę do wysokości ½ gniazda, włożyć porcję dodatku a następnie uzupełnić masą do wysokości 2/3. Pieczemy w temperaturze 180-220 stopni przez 20 -25 minut. Można sprawdzić stan upieczenia tzw. testem suchego patyczka. Wersję słodka muffinów po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego !!! Polecamy wykorzystanie formy 6 gniazdowej do muffinów. * użycie papilotek ułatwia wyjęcie upieczonych muffinów a także ułatwia umycie formy. |